tisdag 21 juni 2011

Boktips!

Har nu börjat läsa böcker igen...är världens värsta bokmal när ja får upp farten o hittar en bok som är intressant. Har alltid älskat att läsa böcker...kan ligga långt in på nätterna o läsa.

Håller nu på med en bok som heter "En brors berättelse".


När Dave Pelzers bok Pojken som kallades Det utkom chockade hans berättelse om uppväxten en hel värld. Richard, hans yngre bror, berättar nu sin egen historia, om sin barndom i skuggan av Dave och om sin tonårstid fylld av misshandel, självmordstankar och skuldkänslor.



Richard var näst yngst av fem bröder och medan Dave fortfarande bodde hos familjen blev Richard den sadistiska moderns medhjälpare – för att han skulle klara sig själv. När brodern sedan omhändertogs vid tolv års ålder var det åttaårige Richards tur och nu bröt helvetet ut.

Under åren som kom vågade Richard inte sova på nätterna, det var då modern ofta tog chansen att slå till. Hans hals brann av sveda efter att hon tvångsmatat honom med flaska efter flaska av Tabascosås, han blev mobbad i skolan eftersom han inte fick duscha eller bära rena kläder – och han blev så svårt slagen och sparkad av sin alkoholiserade mor att han hamnade på sjukhus.


Den fysiska och psykiska misshandeln pågick en bit in i tonåren. Trots detta berättade Richard aldrig för någon vad som skedde i huset – hans skam över hur han behandlat sin storebror och behov av att få tillhöra en familj vägde tyngre.
                                _____________________*____________________
Kan verkligen rekomendera den här boken...bitvis sitter ja o är så arg o skulle kunna krypa in i boken o dänga upp mamman. Hur FAN kan man behandla sina barn så som hon gjorde??



Nu har ja betällt lite nya böcker...ska börja plöja igenom serien "Sagan om Isfolket" igen. Sist ja läste den serien sträckläste ja den. Men nu är de några år sen ja läste den så nu är de dags igen.


Den utspelar sig på 1500-talet i Trondheim i Norge och börjar med att Silje Angrimsdotter går ensam på Trondheims gator efter att hennes familj dött i pesten. Hon finner en liten flicka gråtande vid sin mammas döda kropp och ett spädbarn som blivit utlagt i skogen för att dö, som hon tar hand om. Hon kallar den lilla för Dag och flickan för Sol. I skogen vid en avrättningsplats träffar hon på Tengel av Isfolket, en man som ser ut att vara hälften människa, hälften odjur. Han bad henne att rädda en man kallad, Hemming Fogdedråparen. Silje lyckas få vakterna att släppa honom och som tack fann Tengel en plats till Silje att bo. Men allt för snart märker Silje att hon dras till dom båda männen hon mött. Efter en tid måste hon fly från gården där hon fick bostad för att Fogdarna fick reda på att de hade kontakt. För alla trodde Tengel var hin onde själv. Så hon flyr tillsammans med Tengel. Kallad Tengel den Gode, till hans dal, Isfolkets dal… När hon kommit till Isfolkets dal som ligger långt uppe bland fjällen. Så fick hon höra legenden om Tengels släkt. Den berättar:




" Långt tillbaka i tiden, för många hundra år sedan, vandrade Tengel den onde ut i ödemarken för att sälja sin själ till satan. Han blev stamfader till Isfolket. Tengel lovades jordisk vinning mot att minst en av hans ättlingar i varje generation skulle gå i tjänst hos djävulen och utföra onda handlingar. Deras tecken skulle vara de kattgula ögonen, och de skulle besitta trolldomskrafter. Och en gång skulle det födas en, som ägde större övernaturlig förmåga än världen skådat. Förbannelsen skulle vila över ätten, tills man fann platsen där Tengel den onde grävt ned kitteln han använde, då han kokade häxbrygden som frammanade Mörkrets furste. Så säger legenden. Om den är sann, vet ingen. Men en gång på 1500-talet föddes en drabbad ättling av Isfolket. Han försökte vända det onda till det gott istället, och kallades därför Tengel den gode. Det är om hans familj denna saga handlar. Eller kanske den mest av allt handlar om kvinnorna i hans ätt."



När Silje kommit upp till dalen så blir hon förälskad i den mystiske Tengel den gode. Hon och han får ett barn tillsammans som höll på att ta livet av Silje när det föddes. Det döptes till Liv Hanna. Hanna var den häxa som hjälpt Silje vid födelsen. Hon var den fulaste och elakaste häxa som bodde i Isfolkets dal. Många dramatiska ting händer i dalen men en var mycket mer tragisk än som andra. Fogdarna lyckas ta sig in i dalen och tänder eld på alla hus. Tengel och Silje och deras lilla familj ger sig av över fjället där ingen någonsin har tagit sig ut eller in till Isfolkets dal…

3 kommentarer:

Knotty sa...

åå tusen tack för boktipset, jag ska ta och läsa "en brors berättelse" låter som en bok som berör och skakar om ens sinne (bra absolut)

Unknown sa...

Ja den berör verkligen...man sitter med tårar i ögonen mellan varven.

Ska sen läsa boken "Pojken som kallades för DET"

Knotty sa...

har läst alla tre böckerna..och som sagt va JÄVLA MORSA!!!!!!